Vaša korpa je trenutno prazna
Tel: 011 32 92 140 / Email: prodaja@desk.rs
Skip Navigation Links

LISTA NAJČEŠĆE KORIŠĆENIH POJMOVA

 

FPP (Full Packaged Product)

Paket koji sadrži softver na instalacionom mediju (floppy disketa, CD-ROM, DVD itd.), EULA (End-User License Agreement), COA (Certificate of Authenticity) na kutiji, dokumentaciju i registracioni karton. Najčešće se kupuje u maloprodaji u radnjama.

Upgrade – Nadogradnja

Vlasnici već kupljenog registrovanog softvera imaju mogućnost da po povlašćenim cenama nabave noviju verziju istog softvera. Proces prelaska sa starije na novu verziju se u takvom slučaju naziva nadogradnja tj. upgrade(eng.). Po karakteristikama, sva funkcionalnost FPP proizvoda postoji i u upgrade verziji s tim da je upgrade verzija značajno jeftinija i predstavlja neku vrstu povlastice već postojećim korisnicima.

SA – Software Assurance

Software Assurance (SA) je licenca koja obezbeđuje korisniku legalno korišćenje najnovijih verzija proizvoda za koje je SA kupljen za vreme trajanja ugovora. SA vam daje samo pravo nadogradnje i podrazumeva da već imate legalnu licencu za isti proizvod. Menja sve dosadašnje prilično komplikovane mogućnosti upgrade (CUP, PUP, VUP, UA) softvera. Ne može se kupiti odvojeno već se kupuje u trenutku kupovine licenci (opcija Licence & Software Assurance) i traje koliko i ugovor uz koji je kupljen. Kada jednom istekne, može se obnoviti (renewal) odmah po isteku bez potrebe za ponovnim uzimanjem osnovnih licenci. Kupci koji kupuju FPP i OEM proizvode imaju mogućnost da nabave SA u roku od 90 dana od kupovine proizvoda.

MLP – Microsoft License Pack

Licenca koja omogućava kopiranje i korišćenje već nabavljenog softvera na drugim računarima. Ne uključuje nikakav medij za instalaciju i obično iznosi 80% pune cene za dotični proizvod.

Academic Education Pack

Posebna licenca koju nabavljaju akademske i školske ustanove, ređe neprofitabilne organizacije. Sadržaj je potpuno identičan FPP paketu ali je cena drastično niža i popust može biti do 90% od pune vrednosti.

NFR – Not For Resale

Proizvod predviđen samo za prezentaciju ili demonstraciju.

CAL (Client Access License) - Pravo klijenta da pristupa serveru

Uz svaki kupljeni serverski proizvod korisnik dobija uključen i pristup serveru za 5 ili 10 klijenata. Svi pristupi preko toga se moraju posebno doplatiti putem licence koja se zove CAL. Nijedan od desktop sistema (Win9x, NT, 2000 pro, XP home i pro) koji služe kao klijenti nema licencu za pristup serveru sam po sebi. CAL nije softver sam po sebi već dokument koji dokazuje da klijent legalno pristupa serveru.

 

 

 

RSS • Ljutice Bogdana 20, 11000 Beograd • Pozovite 011 32 92 140 • Pošaljite e-mail: prodaja@desk.rs
Listamo se na portalu ShopMania u kategoriji Računari