Vaša korpa je trenutno prazna
Tel: 011 32 92 140 / Email: prodaja@desk.rs
Skip Navigation Links

 Sistemi licenciranja softvera pojedinačnih licenci: OEM i FPP

OEM

OEM (Original Equipment Manufacturer) softver je predviđen za isporuku isključivo uz nove računare, a ujedno je i najpovoljniji način da nabavite Microsoft softver.

Nije moguće sve Microsoft proizvode nabaviti na ovaj način, uobičajeno se kroz OEM sistem licenciranja nabavljaju Windows operativni sistemi i Microsoft Office, a ređe druge aplikacije.

Dakaz da je OEM softver legalan su originalni instalacioni medij zaštićen hologramom i ugovor o korišćenju, kao i COA (Certifikat o autentičnosti) nalepnica koju treba zalepiti na vidno mesto na kućištu računara. Certifikat o autentičnosti na sebi sadrži i serijski broj sa 25 znakova koji vam je neophodan za instalaciju softvera. Glavna prednost nabavke OEM softvera je značajno povoljnija cena od standardne, a glavni nedostatak je činjenica da se nakon kupovine softver "vezuje" za hardver na kome je instaliran i ne može se legalno prebaciti na drugi računar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RETAIL

 

FPP (Fully Packaged Product) je softver koji možete naći u maloprodajnim objektima, zapakovan u dizajniranu kutiju koja sadrži instalacioni medij zaštićen hologramom, ugovor o korišćenju softvera, jedinstveni serijski broj i uputstvo za instalaciju.

FPP proizvodi takođe imaju Certifikat o autentičnosti koji se nalazi na samoj kutiji, pa je kutiju zajedno sa svim njenim pratećim sadržajem neophodno čuvati kao dokaz o legalnosti kupljenog softvera. Softver pre upotrebe morate aktivirati, što je jednostavna procedura koju možete izvršiti preko Interneta ili telefonskim pozivom na lokalni Microsoft centar za podršku u Beogradu. Ukoliko je broj licenci bilo kog Microsoft softvera koji vam je neophodan manji od 5, FPP je uz OEM, jedini način nabavke koji imate na raspolaganju. Bitna razlika u odnosu na OEM je u tome što se FPP proizvod može prebaciti sa jednog računara na drugi, uz uslov da se prvo ukloni sa prethodnog na kome je bio instaliran.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
RSS • Ljutice Bogdana 20, 11000 Beograd • Pozovite 011 32 92 140 • Pošaljite e-mail: prodaja@desk.rs
Listamo se na portalu ShopMania u kategoriji Računari